ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ
Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή κότσι είναι μία παραμόρφωση της πρώτης ακτίνας του άκρου ποδός, κατά την οποία το 1ο μετατάρσιο στρέφεται προ τα έσω και το μεγάλο δάκτυλο προς τα έξω. Έτσι, η κεφαλή του μεταταρσίου προβάλλει προς τα έσω, με αποτέλεσμα την τριβή του στο υπόδημα, που προκαλεί σημαντικό πόνο και εξέλκωση του δέρματος.
Η πάθηση είναι περισσότερο συχνή σε γυναίκες, παρά σε άνδρες και έχει και κληρονομικά χαρακτηριστικά. Η πρόκληση της παραμόρφωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση στενών και τριγωνικών υποδημάτων, γι’ αυτό και σπάνια παρατηρείται σε πληθυσμούς που δεν φορούν υποδήματα.
Όταν η παραμόρφωση εμφανιστεί, δεν υποχωρεί, αλλά -αντίθετα- επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Προοδευτικά, το δεύτερο δάκτυλο εφιππεύει το μεγάλο, με αποτέλεσμα την προστριβή του στο υπόδημα. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη και περιορίζει, σημαντικά, την κινητικότητα του ατόμου.
-
Κότσι Ποδιού - Βλαισός Μέγας Δάκτυλος Ποιες είναι οι ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης;
-
Ποιες μετρήσεις πραγματοποιούνται στις ακτινογραφίες;
-
Ποιος είναι ο σκοπός της επέμβασης;
-
Είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η επέμβαση με τη χρήση laser;
-
Είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η επέμβαση χωρίς την πραγματοποίηση τομής δέρματος;
-
Είναι αλήθεια ότι η επέμβαση συνοδεύεται από αφόρητο πόνο;
-
Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να βαδίσει ο ασθενής;
-
Είναι αλήθεια ότι η παραμόρφωση υποτροπιάζει;
-
Είναι δυνατό να διορθωθούν οι παραμορφώσεις και στα δύο πόδια ταυτόχρονα;
ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ - HALLUX RIGIDUS
Ο δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος είναι εκφυλιστική αρθρίτιδα της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής (ΜΤΦ) άρθρωσης, η οποία δημιουργεί μεγάλο ραχιαίο οστεόφυτο και κατά συνέπεια έχουμε δυσκαμψία, με περιορισμό κυρίως της ραχιαίας έκτασης του μεγάλου δακτύλου και έντονο πόνο.
Η νόσος είναι εκφυλιστική και μπορεί να αποτελεί μέρος γενικότερου προβλήματος, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες συστηματικές παθήσεις.
Η νόσος εξελίσσεται στα εξής στάδια:
Πρώιμο στάδιο: Απλή επιπέδωση της άρθρωσης χωρίς ανάπτυξη οστεοφύτων, με δυσκαμψία και πόνο στην πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση. Θεραπεία: Συντηρητική.
Ενδιάμεσο στάδιο: Η αρθρίτιδα είναι εμφανής κυρίως στη ραχιαία πλευρά της άρθρωσης, με περιορισμό της ραχιαίας κάμψης και στένωση του μεσάρθριου διαστήματος. Θεραπεία: Χειρουργική – Χειλεκτομή.
Προχωρημένο στάδιο: Η αρθρίτιδα της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου έχει αναπτυχθεί πλήρως, με μεγάλο περιορισμό της κινητικότητάς της, ραχιαία και πελματιαία και με αυξημένη οστεοφύτωση. Θεραπεία: Αρθρόδεση.
Οι επεμβάσεις διόρθωσης των παραμορφώσεων του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής (κότσια, σφυροδακτυλίες, γαμψοδακτυλίες, νεύρωμα Morton, αρθροσκόπηση ΠΔΚ και μεταφορές τενόντων) μπορούν να πραγματοποιηθούν με τοπική αναισθησία (block):
- με ημερήσια νοσηλεία (όχι νοσηλεία στο νοσοκομείο)
- με άμεση φόρτιση χωρίς βακτηρίες
- με γρήγορη αποθεραπεία
- ανώδυνα
- με σχεδόν μηδενικό ποσοστό υποτροπής