ΜΕΤΑΤΑΡΣΑΛΓΙΑ

Μεταταρσαλγία είναι ο πόνος που παρουσιάζεται στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος του ποδιού. Είναι συχνό πρόβλημα, ιδίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Οφείλεται σε συγγενείς ή επίκτητες παραμορφώσεις δακτύλων και πρόσθιου τμήματος του ποδιού, σε μεταφορά του βάρους λόγω παθήσεων του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, σε κατάχρηση υποδημάτων με ψηλό τακούνι και στενό πρόσθιο διαμέρισμα και σε κάποιες άλλες, πιο σπάνιες, αιτίες, όπως Freiberg’s, μεσοδακτυλικό νεύρωμα Morton’s, κάταγμα κόπωσης κ.ά. 

Επίσης, μερικές φορές είναι ιατρογενής μετά από επέμβαση για διόρθωση άλλων προβλημάτων του ποδιού. Σημασία έχουν βέβαια και τυχόν άλλες γενικευμένες παθήσεις, όπως διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νευρολογικές παθήσεις κ.ά.

Η κλινική εξέταση ξεκινά με έλεγχο της νευροαγγειακής κατάστασης του ποδιού. Έχει μεγάλη σημασία να διακρίνουμε σε ποια φάση της βάδισης το άτομο αναφέρει πόνο, γιατί αυτό μας βοηθά στον προσδιορισμό της αιτίας του προβλήματος και στην κατάλληλη αντιμετώπισή του, να εκτιμήσουμε παραμορφώσεις του ποδιού και των δακτύλων, να εξετάσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεων ποδιού και δακτύλων και να εξετάσουμε τη μορφή, έκταση και τοποθεσία τυχόν κάλων στο πέλμα του ποδιού. Χρειάζεται επίσης και ακτινολογικός έλεγχος, για την επιβεβαίωση ή τροποποίηση της αρχικής μας διάγνωσης.

Τις περισσότερες φορές, τροποποίηση των υποδημάτων και κάποια βοηθητικά πέλματα αρκούν για την επιτυχή αντιμετώπισή της. Αν αυτά αποτύχουν, τότε πρέπει να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί η πιο κατάλληλη χειρουργική επέμβαση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι επεμβάσεις διόρθωσης των παραμορφώσεων του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής (κότσια, σφυροδακτυλίες, γαμψοδακτυλίες, νεύρωμα  Morton, αρθροσκόπηση ΠΔΚ και μεταφορές τενόντων) μπορούν να πραγματοποιηθούν με τοπική αναισθησία (block):

  • με ημερήσια νοσηλεία (όχι νοσηλεία στο νοσοκομείο)
  • με άμεση φόρτιση χωρίς βακτηρίες
  • με γρήγορη αποθεραπεία
  • ανώδυνα
  • με σχεδόν μηδενικό ποσοστό υποτροπής